Tampere illalla.

Nyt on pari viikkoa takana uudessa koulussa, tai siis yliopistossa. Täällä human... siis yhteiskuntatieteilijöiden joukossa on hirmuisen rentoa. Suosittelen kaikille Lappeenrannan teknillisellä korkeakoululla (a.k.a. yliopistolla) henganneille maisemanvaihtoa, koska se avartaa.

Otetaan alkuun esimerkki avausluennolta. Lappeenrannassa kauppatieteiden bossi puhui liituraitapuku päällään jotakin ja häippäisi sitten vihreällä Jaguarillaan johonkin, varmaankin hoitelemaan bisneksiään.

Täällä journalistiikan linjan direkteur veti tervetulopuheet mukavassa svetarissa ja kuluneissa farkuissa. Tulipa rento olo.

Tampereen yliopistolla on perinteitä kaikenlaisen pakottamisen ja ylhäältäpäin tulevien käskyjen vastustamisessa, joten oli jotenkin mukava kuunnella luennoitsijaa, jonka mielestä ei kannata missään nimessä valmistua viidessä vuodessa, vaan jatkoaikaa pitää ehdottomasti hakea. Olen samaa mieltä.


Hmm, kylläpäs nämä asiat nyt kuulostavat siltä, kuin olisin innostunut fuksi. Mutta sitähän tässä ollaankin. Joten jatkan. Kursseille ei tarvitse ilmoittautua, vaan luennoille voi mennä ihan tuosta vaan. Lappeenrannassa piti maksaa, jos ei ollut ilmoittautunut ajoissa tenttiin. Maksoin tenttioikeudesta aika usein. Täällä tuollaisille käytännöille nauretaan. Kivvaa.

Mutta etteikö kauppatieteistä olisi jotain hyötyäkin. Sain sentään 17 opintopistettä hyväksiluettua vanhoista opinnoista. Sehän tarkoittaa minun tahdillani neljän vuoden työnsarkaa, eli loppusyksyn voi ottaa rennosti.

Ja etteikö Tampereellakin olisi älyttömyyksiä. Tuolla on eräs kurssi, jossa käydään läpi eri journalististien tuotosten lajityyppejä, siis aivan alkeista alkaen tyyliin "näin teet 160-merkkisen uutisen". Alan työkokemuksella tai työnäytteillä ei saa mitään anteeksi, vaan samalla tavalla saa istua rakentelemassa sähkeuutisia lyhyesti-palstoille. Ken on toimittajan työssä rattis-uutisia naputellut, ettei niitä huvittaisi harjoitella. Mutta eipä auta, nöyränä ollaan mukana, eiköhän se siitä taas lähde.


Tampere itsessän vaikuttaa mukavalta kaupungilta. Vettä keskustassa, yksi pääkatu ja selkeä asemakaava auttaa suunnistustaidotonta huomattavasti, samoin hassulta kuulostava murre rentouttaa. Hyvältä vaikuttaa.