Viime päivät aurinko on paistanut erittäin lämpimästi. Muisto Suomen ilmastosta tuli tänään, kun kävimme Ranskan puolella Chamonixissa. Rajamuodollisuudet nyt eivät olleet kovinkaan pahat, näköjään eu-maahan pääsee eu-maiden ulkopuolelta helposti ilman passia, kukapa sitä olisi muistanut ottaa mukaan.

Kylmä siellä silti oli. Verbierhän sijaitsee mukavasti etelärinteillä, kun taas Chamonixin kaupunki on keskellä laaksoa. Aurinko ei tunnu paistavan sinne ikinä. Onneksi vain kävimme siellä, ja iltapäivällä olimme jo takaisin lämpimässä Sveitsissä.

Joulu ajoittuu ravintoloiden kannalta ikävästi, mutta työntekijöiden näkökulmasta oikein mukavasti viikonlopulle. Tänäänkään ei after skilla ollut tietoakaan joulukiireestä, paikalla olivat vain käytännössä paikalliset kantajuopot. Kun tietää, että jo ensi viikolla kiire on aivan toista luokkaa, osaa hiljaisista tunneista nauttia.

Pikkukylissä alhaalla laaksossa paikalliset ottavat joulun vastaan kämppänsä hienosti koristellen. Tosin joulupukkeja he eivät tunnu arvostan kovinkaan korkealle: ne kun vaikuttavat esiintyvän lähinnä roikkuen hirtettyinä parvekkeilta ja ikkunaluukuista.

25122.jpg

Tänään joululahjatarvikkeita ostaessani tuli jo vähän ikävä Suomea. Pienin lahjapaperirulla jonka löysin oli kokoa 10m x 70cm, ja hintaakin tuotteella oli vaatimattomat 4 euroa. Olipahan taas sveitsiläinen hinta. Luulisi kymmenen metriä riittävän yhden paketin kääräisyyn.

Kaverit Genevestä ja Lausannesta saapuivat tänään. Pojat ajelivat Ikean kautta, ja nyt on joulukinkku, pipareita, sinappia ja vaikka ties mitä odottamassa huomista.