Ohjeet nopeaan nähtävyysseikkailuun, kun aikaa on vähän.

 

1. Ota yölento, nuku se huonosti, ole aikaeron takia aamulla kylillä.

2. Varaa hostelli alaosasta Manhattania, mutta nuku ja torku lentokentältä tulevassa junassa pysäkin ohitse aina Keskuspuiston yläpuolelle asti.

3. Arvo hetki, mutta ota sitten taksi heilauttamalla kättä, koska siitä tulee heti kosmopoliitti-fiilis, ja koska kävellen hostellille menisi pari tuntia. Näet samalla Manhattanin perusnähtävyydet ja jos hyvä tuuri käy, taksikuski toimii matkaoppaana. Kätevää. (Lisäksi taksit ovat halpoja.)

4. Lähde hostellilta (joka oli siellä alaosassa saarta) kohti Vapaudenpatsasta, mutta eksy ruutukaavaan, joka on looginen ja selkeä kuin Helsingin metro, siis oikeasti. No, näetpä samalla Manhattanin alaosan kaikki villaget, sohot, tohot ja nolitat ja chinatownit. Ja tulee myös vähän reippailtua.

5. Tsekkaa uusi iso aukio bisnesalueella (kutsutaan myös zero jotain, ilmeisesti kokiksen sponssi), sieltä edes Arttu ei eksy kun suuntana patsas.

5. Löydä Vapaudenpatsas. Ota lautta Staten Islandille, koska se on ilmainen ja se menee patsaan ohi.

6. Staten Islandin päädyssä kävele ripeästi lautasta pois, toiselle puolelle portteja ja toiseen lauttaan sisään, niin pääset takaisin Manhattanille.

7. Tajua, että kävelemällä ympäriinsä menee liian pitkä aika ja myöhästyt vaikka mistä.

8. Ota niemenkärjestä (mihin Staten Islandin lautta ankkuroituu) metro keskustaan. Näe taas korkeita rakennuksia ja valomainoksia. Ja rautatie/metroasema, jossa ei saa kuvata kuin keskushallissa, muu on terrorismia. Kuvia ei tosin kukaan tule poistamaan, joten kuvaa vaan.

7. Jos kello ei näytä vielä pimeää, koukkaa Center of Photographyn kautta katsomassa ajankohtainen näyttely. Kas kun sivistyä täytyy. Taitaa pienen hölkkämatkan päässä olla MoMakin. Suomalainen opiskelijakortti säästää neljä dollaria.

8. Kun on pimeähköä, suuntaa Time Squarelle. Siellä välkkyy hienosti, tulee ihan sellainen olo että olisi leffassa. Toisaalta se sama fiilis on kyllä ollut päällä koko päivän ajan.

9. Muista syödä välillä. Lähde ravintolasta väärään suuntaan, eksy taas ruutukaaviossa ja seikkaile hetki.

10. Kartan tulkkauksen jälkeen etsiydy hostellille tai sen läheiselle stand-up -klubille, ja sitten nukkumaan ja kotia kohti.

+1 Älä mene tammikuussa, näpit jäätyvät ja ihmiset murjottavat.Metro kuin Matrixissa.


Graffitin ennustus piti onneksi paikkansa.


Takseja siellä ja takseja täällä. Mukavaa kyytiä. Tosin ison kaupungin meno näkyy siinä, että takseissa on kuljettajan ja takapenkkiläisten välissä aika jykevä muovi. Ei pääse puukolla läpi.


Ja niin tähtäsi kone taas kohti yhtä amerikkalaisuuden ikonia... Takaa ohi.


Nuorna vitsa väännettävä.


Katuvilinää. Ei muuten kylmä tammikuu saa periystävällisiä jenkkejäkään hymyilemään, me suomalaiset emme siis ole yksin.


Siellä se on.


Keskusasemalla.


Time Square.