Reilu vuosi sitten aloimme suunnitella vapaalaskuleffaa. Olisi kiva tehdä pätkä, jossa kaikki suomalaiset vapaalaskijat olisivat mukana.

Talvella kuvasimme sitä, kesällä ja syksyllä toinen kuvaaja ja pääeditoija Matti teki leffan meidän avustuksella valmiiksi ja ensi perjantaina on vihdoin Virneen ensi-ilta.

Miten tähän asti päästiin? Esityssalin löytäminen ei ollutkaan sitten kovin helppoa. Kun huomasimme syyskuun loppupuolella että hitto, leffahan saattaisi teknisistä viivästyksistä ja kaikesta muusta huolimatta valmistua juuri Skiexpolle, aloimme miettiä sopivaa tilaa ensi-illan järjestämiseen.

Paljonko yleisöä jokin suomalainen pienen budjetin vapaalaskuleffa vetäisi? Arvelimme, että laskijoita ja mukana olleita tulisi paikalle varmaankin 20-30, ehkä muita asiasta kiinnostuneita saman verran. Eli noin 60 henkeä vetävä paikka olisi mukava saada.

Kun samalla kirjoitteli juttuja, opiskeli, väänsi kuvauskeikkaa ja pyöritti Vapaalasku.comia, raapi jostain rahoitusta leffan kustannuksiin, kehitteli yhteistyössä muiden kanssa uusia ominaisuuksia Vapaalasku.comiin ja yritti puuhastella vapaa-ajallakin jotain kivaa, oli ajatuksena tehdä homma mahdollisimman pienellä vaivalla.

Soittelin yhtenä iltana baareja läpi. Useimmissa oli kyseinen perjantai jo varattu, mutta sitten löytyi yksi baari, jossa voisi näyttää alkuillasta leffaa. Varaus sisään ja Facebook-kutsu tulille.

Homma lähtikin parissa päivässä lapasesta. Tein kutsun muistaakseni torstaina. Maanantaihin mennessä ensi-iltaan oli ilmoittautunut yli 200 ihmistä. Tietenkään kaikki eivät tulisi paikalle, mutta kiinnostusta tuntuu olevan. Alkoi uuden paikan metsästys. Samalla innostuimme ajatuksesta, että jonkinlainen elokuvasalimainen tila olisi upein paikka järjestää tällainen tapahtuma, kerran kun nyt on aloitettu -hengellä.


Kun Helsingin keskustasta alkaa etsiä juhlatilaa reilulle 200 hengelle, jossa on elokuvanesitysmahdollisuus, kolme viikkoa ennen tapahtumaa tiettyyn aikaan tiettynä perjantaina, ovat vaihtoehdot yllättäen vähissä.

Kävimme läpi kaikki kaupungin leffateatterit (varattuja tai muutaman tunnin varaus maksaisi noin 3 - 4 000 euroa), erilaisia auditorioita (kalliita, ei baarimahdollisuutta), baareja, klubeja... Käytännössä kaikki varattuja. Yhteen leffateatteriin, jonka yhteydessä on baari, olimme saaneet jo varauksen, mutta kun menin tsekkaamaan tiloja paria viikkoa ennen h-hetkeä huomasimmekin, että kyseiselle illalle oli jo tuplabuukkaus. Ja koko ruletti uudelleen päälle.

Mikäs näitä hommia olisi järjestellessä, jos ammattinimikkeenä olisi tapahtumakoordinaattori, vieläpä kuukausipalkkainen. Mutta kun huvikseen tätä tekee, niin aina välillä mietti, että miksi tätä oikein höösää. Ensi-iltoja on Skiexpon alla muutenkin, samoin kaikenlaisia juhlia. Kyllähän ihmiset niissä viihtyvät. Mutta ei aloitettua projektia kannata kesken jättää.


Lopulta löysimme loistavan paikan, eli Astoria-salin. Jotenkin se oli jäänyt alkuperäisissa skannauksissamme vaihtoehtojen ulkopuolelle, vaikka paikka on upea ja sinne mahtuu reilusti väkeä. Skimbaaja lähti yhteistyöhön kustannusten suhteen ja nyt näyttää hyvälle.

Ensi perjantaina eli 30.10. tervetuloa Astoria-saliin. Leffan dvd-versiokin näyttäisi valmistuvan prässistä juuri parahiksi ensi-illan alla, eli dvd:n voi hakea joko ensi-illasta tai Skiexposta minulta.