Isojen kaupunkien sanotaan olevan samanlaisia. Nyt kun Melbourne (3,2 miljoonaa asukasta), Adelaide (1,5) ja Brisbane(1,5) on nähty, uskallan yhtyä mielipiteeseen – osittain.

Myönnettäköön, etten yhdessäkään kaupungissa ole viihtynyt vajaata viikkoa pidempään. Toisaalta ensivaikutelma jää yleensä mieleen.

233517.jpg
Brisbanen kahvila- ja baarikulttuuri muistuttaa muita suurkaupunkeja - tyylikasta ja siistia.

Yhteinen piirre on tietysti hillittömät pilvenpiirtäjät. Brisbanessa vietimme koko päivän yrittäen päästä johonkin niistä sisään ja katselemaan maisemia kymmenien metrien korkeudesta. Toimistorakennukset olivat kiinni, johtuen todennäköisesti siitä, että oli sunnuntai. Hotellit olivat niin fiinejä, ettemme viitsineet edes yrittää päästä hissille asti.

Toinen isojen kaupunkien huvi on monikaistaisten teiden ylittäminen. Koska täällä ajetaan edelleen väärällä puolella tietä, on autojen kulkusuunnan ennustaminen haasteellista. Niinpä kadun ylittäminen muuten kuin vihreän ukon juostessa liikennevaloissa tuo uuden merkityksen termille asfalttiviidakko.

233536.jpg
Brisbanen kaupunki palkkasi paikalliset taiteilijat varittamaan tylsat sahkokaapit. Lappeenrannassa vastaavasta sakotettaisiin varmaan lupien jalkeenkin.


Kolmas yhteneväisyys on jokaisen kaupungin kasvitieteellinen puutarha. Hienoja ja kauniita paikkoja, mutta kovin samanlaisia. Bambut ja erilaiset palmut eivät jaksa sykähdyttää. Vaikka museoissa ja näyttelyissä voi oppia ja kokea paljon, tulee vastaanottokapasiteetti jossakin vaiheessa vastaan. Toisaalta oli hauskaa katsella Brisbanen luonnontieteellisen museon outback-arsenaalia. Useimmat liskot ja jyrsijät olivat tulleet vastaan elävinä syyskuussa.


233512.jpg
Bamburivi kasvitieteellsiessa puutarhassa.

Ei sillä, onhan kaupungeilla eronsakin. Melbournessa olen nähnyt ylivoimaisesti eniten pukumiehiä ja kaupunki tuntuu bisnesorientoituneelta. Brisbanessa aurinko paistaa enemmän, joten ehkä siitä johtuen ihmiset tuntuvat iloisemmilta ja avoimemmilta.


233525.jpg
Milta kuulostaisi lapiajettava Alko?

Brisbanessa tunnelma on muutenkin pikkukaupunkimaisempi. Vaikka kadulla huitelee massoja, ei kiire tunnu samanlaiselta kuin Melbournen keskustassa. Adelaide on edelleen suurkaupunkisuosikkini, johtuen mukavasta hostellista.