Ulkoilmafoorumi relaa.comissa on viesti sänkypaikasta yhdessä elämysmatkojen kausikämpässä. Tavalliselta vaikuttavan viestin takaa paljastuu tosin mielenkiintoisia pointteja. Yksi viestin erikoisuuksista on se, että kirjoittaja kertoo yhdestä laskuporukasta, jonka jokaiselle jäsenelle Verbierin hiihtopaikat ovat tuttuja.

Kyseiseen kausikämppään ei sentään majoitu yhtenäinen laskuporukka, ainoastaan kaksi heistä tuntee toisensa hyvin entuudestaan. Ihmettelen, että miten laskupaikkojen tuttuus vaikuttaa siihen, haluaako joku majoittua kämppään. Jännästi kirjoittaja puhuu kuitenkin "meistä", eli tavallaan laskuporukasta.
Onko joku luvannut ottaa mukaan laskemaan?

Laskuporukka ja sen dynamiikka on hyvin mielenkiintoinen aihe. Laskuporukalla tarkoitan siis ryhmää ihmisiä, jotka lähtevät yhdessä mäkeen. Kun mennään merkittyjen rinteiden ulkopuolelle, on tyhmää olla siellä yksin. Kahdestaankin meno on vähän niin ja näin, mutta kolmen ryhmästä todennäköisesti ainakin yksi on onnettomuuden sattuessa toimintakykyinen. Siksi siis yleensä lasketaan ryhmässä. Ja tietysti päällimmäisenä se, että kavereiden kanssa on hauska laskea. Ketäs muuta varten niitä hurjimpia suorituksia tehtäisiin...

372607.jpg
Kolme on jo ryhmä. Laskettujen linjojen ihailua. Kuvaaja: Samu Koskinen.

Sopiva ryhmäkoko on mielestäni kolmesta viiteen. Neljä on ehkä optimaalinen jo parihissien vuoksi, viisi on jo siinä rajoilla. Silloin väistämättä laskemiseen tulee odottelua eikä kapea kuru tunnu viimeisestä välttämättä enää mukavalle laskulle, kun muut ovat lananneet lumet pois alta.

Itse hiihdän mielelläni vain hyvien kavereideni kanssa. Tiedän, että ne henkilöt, jotka ovat kanssani samassa mäessä, ovat pelastustaitoisia ja -haluisia. Välttelen sellaisten tapausten kanssa hiihtämistä, joiden hiihtotyyli on vaarallisen reikäpäinen tai jotka eivät suhtaudu lumitietoisuuteen ja turvallisuusasioihin vakavasti. Äärimmilleen vietynä - ja sitähän jonkun mielestä offarihiihto on - annan joka päivä oman henkeni kavereiden käsiin, aivan samalla tavalla kuin he luottavat minun taitoihini ja haluuni tiukan paikan tullen auttaa.

Eipä sillä, vaikka teksti saattaa vaikuttaa kovalta ja vakavalta, niin ei todellisuus aina mene aivan niin.  Ei tässä ole varaa valita ihmisiä, joiden kanssa ainoastaan hiihtäisi. Kaikkiin laskijoihin pitää suhtautua avoimesti, turha sisäänpäinkääntyneisyys sulkee mahdollisuuksia tutustua huipputyyppeihin. Sellaisiahan suurin osa alamäkisuhaajista kuitenkin on.