Ilmoittauduin syksyksi kouluun. Syyskuun alussa pitäisi olla luennoilla Lappeenrannassa, kauppatieteitä lukemassa. Edellisen kerran kokeilin samaa syksyllä 2005. Siitä on aikaa.

Vähän oikeastaan harmittaa, kun suunnaksi varmistui itäraja. Hain Lahteen ja Tampereelle valokuvaustouhuihin, mutta ensimmäisessä ei tullut kutsua kokeeseen ja jälkimmäisessä jäin parin pisteen päähän, klassisesti.

Uskon kuitenkin, että asioilla on tapana loksahdella paikoilleen. Mitä lie tulevaisuus tuo tullessaan, mutta se on varmaa, että Lappeenrannasta on helpompi lähteä talveksi pois kuin Lahdesta tai Tampereelta, joiden opinto-ohjelmat ovat aika paljon sitovampia. Kuten eräs sveitsiläisessä pikkukylässä asuva suomalaiskuvaaja-galleristi sanoi, laskukuvia oppii ottamaan ottamalla laskukuvia. Eli ei muuta kuin harjoittelemaan. Kunhan syksyn matriisilaskennoista on selvitty, hiton talous- ja finanssimatematiikka.

1797237.jpg
Yksi Lahden muotsikan ennakkotehtävistä oli ryhmäkuvan ottaminen. Oma versioni.

---

Talvisin suurin intohimoni on ulkoilmailu. Tarkemmin sanottuna mäennousu ja -lasku sen monissa muodoissaan. Viime viikkoina olen löytänyt kesälle samanlaisen harrasteen, jossa saa käyttää teknisiä, säänmukaisia vaatteita, voi nousta aikaisin, käydä eri paikoissa, hikoilla ja nauttia itse tekemisestä. Kyseessä on tietysti puutarhatyöt. Mutkien kautta olen päässyt tekemään kaikenlaisia feng shui -henkisiä kivetyksiä, aidanrakennusta ja ties vaikka mitä. Mahtavaa työtä.

Mutta vapaatakin on ollut. Auringonpimennyksen aikaan olin sopivasti vähän pohjoisemmassa, jossa kuun varjo oli hieman enemmän valon edessä kuin etelässä.

1797367.jpg
Sellainen arska.

Reissussa opin, että lampaat ovat vähän herkkiä. Läheiselle pellolle sattui tulemaan lampaita syömään heinää. Ajattelin ottaa niistä kuvia. Mallailin hieman.

1797396.jpg
Kuva kaipaa vähän kiinnepistettä.

Sanon hiljaisella äänellä "bää". Jos vaikka joku niistä nostaisi päätään.

Sekunti kuluu, mitään ei tapahdu. Sitten, kuin salamaniskusta, kaikki villavarastot nostavat päätään ja lähtevät hirmuiseen joukkopakoon.

1797403.jpg
Kas näin häipyy kuvausmahdollisuus.

---

Kuvaamisesta manipulointiin. Digitoday paljasti, että Ylelle Jyväskylän rallia kuvannut "freelancer" oli muokannut kuvia totuudenvastaiseksi. Taloussanomien uutinen tässä.

Mikä näissä manipulaatioissa on niin vaikeaa? Samanlainen clone stamp toolin käyttö käräytti Reutersille kuvanneen Adnin Hajjinin aikanaan, kun hän lisäili savua tökerösti kuviinsa.

Erään kuvaajan blogissa sanotaan, ettei rallikuvaa olisi pitänyt nostaa julkisuuteen, koska se ei muuta kuvaa. Mielestäni kysymys on luotettavuudessa, joka on uutistyössä ensiarvoisen tärkeää. Ehdoton ei muokkailulle.