En ottaisi viiden viikon reissua Kashmiriin. Kolme viikkoa olisi aivan riittävä aika, varsinkin nyt, kun maastot ovat tutut.

En varaisi matkaa etukäteen. Vaikka skihimalaya.comin perustaja on bisneksen lisäksi myös hyväntekijä, joutuu välirahaa maksamaan ihan liikaa. Seuraavalla kerralla menisin suoraan Raja Restaurantiin pariksi yöksi (300-400 rupiaa/yö), ja kävisin kartoittamassa oikeiden hotellien hintoja.

Ostaisin Srinagarista paljon Fantaa, Spritea, Limcoa ja Pepsiä. Kyliltä ei saa kuin Coca-Colaa. No more Coke. Lisäksi hankkisin jo menomatkalla paljon kurkkua, tomaatteja, salaattia ja tummaa leipää. Nekin ovat pelipaikoilla kiven takana. Vaihtoehtoisesti ottaisin mukaan monivitamiinitabletteja.

1283037.jpg
Männyistä alkoi putoilla lunta.

Ottaisin mukaan untuvatakin. Yrittäisin ostaa jostakin untuvahousut. Toppahousutkin menisivät. Kaikissa hotelleissa tuntui olevan reissussa tapaamieni muiden turistien mukaan kylmä.

Lennot hankkisin aivan viime hetkellä. Delhiin tuntuu pääsevän helposti, samoin Delhi-Srinagar on liikennöity väli.

Pakkaisin mukaan myös paljon hanskoja, sukkia ja pipoja. Paikallisille, autokuskeille, kylän lapsille.

1283032.jpg
20 kilon omenalaatikko. Tyhjeni puolessatoista viikossa lähes täysin.Entä mitä tekisin samalla tavalla?

Ajankohdan. Tammikuu vaikutti täydelliseltä ajalta. Jos/Kun lunta tulee, keskus on hiljainen ja puuteria saa hiihdellä rauhassa. Helmikuussa hotelli oli täynnä, hissille jonotti yli 50 ihmistä ja meno oli muutenkin hiihtokeskusmainen. Äh, ei sellaista. Tammikuu on hyvä aika, varsinkin kun aurinko lämmittää jo silloin.

Otin Suomesta mukaani yhden t-paidan ja yhden hupparin. Ne riittivät aivan hyvin. Paljon lämmintä fleeceä ja mieluiten halpaa, koska Kashmirissa vaatteilla on tapana likaantua.

Vaelluskengät kannattaa ottaa, koska pikkuteitä ei lanata. Poluilla on tylsää liukastella tennareissa.

Pysyttelisin kasvisruokavaliossa. Kananluut pitsan päällä tekevät kovemmastakin lihansyöjästä hetkeksi lakto-ovo-vegetaristin.

Kolmen hengen laskuryhmä on sopivan kokoinen. Neljäskin menisi, mutta kahdestaan voi tulla tylsää, jos toinen sairastuu.

1283033.jpg
Kansainvälisen Srinagarin kaupungin värikästä menoa iltakahdeksan aikaan.