Suomen Journalistiliiton valtuusto ottaa kantaa Jokela-adressiin.

Tähän haasteeseen on syytä vastata. Journalistien on perusteltava journalistisia valintojaan julkisesti kun sitä vaaditaan. Tilannetta on jo käsitelty useissa toimituksissa ja tullaan käsittelemään jatkossakin.

Journalistiliitto järjestää myös yhdessä kustantajajärjestöjen ja TV-yhtiöiden kanssa 30.11. tilaisuuden, jossa Jokelan tapauksen journalistista puolta arvioidaan. Sinne kutsutaan asianosaisten tahojen edustajia.

...tapahtuman raportoinnista esitetyt syytökset ovat kovia. Journalistiliiton valtuuston mielestä on erittäin tärkeää, että nämä ylilyönnit, jos niitä on tapahtunut, yksilöidään ja viedään Julkisen sanan neuvostoon. Ilman tätä ei ammattikunta voi oppia tehdyistä virheistä. Yksilöityjen tapausten käsittely pitää ja on mahdollista tehdä lisäämättä uhrien kärsimyksiä.


Ilmeisesti pahiten tilanteessa kusahti viranomaisten tiedotusstrategia, kun ensimmäinen virallinen tiedotustilaisuus oli vasta kuusi tuntia tapahtuneen jälkeen. Ehkä myös siksi tietoa on haettu mistä sitä on vain saatu. Tuohonkin julkilausumassa otetaan kantaa.

On ratkaisevan tärkeää, että viranomaiset, kriisityöntekijät ja media yhdessä saavat lopultakin vuoropuhelussa ja yhteistyössä luotua kriisitilanteisiin toimintamallit ja pelisäännöt, jotka huomioivat myös kaikkien osapuolten kannalta elintärkeän tiedonkulun.