Meillä tuolla Vapaalasku.comissa julkaistiin tänään perjantaina lautakuvaaja Pasi Salmisen haastattelu. Haastattelu oli osa Kuvaaja-sarjaa, jonka aloitimme viime talvena. Kuvaaja-sarjassa haastateltiin suomalaisia laskukuvaajia, jotka tekevät joko koko elantonsa tai ainakin (merkittävän) osan siitä kuvaamalla laskettelua tai lautailua.

Salminen on nyt valmis, eli toisin sanoen Salminen oli tällä hetkellä viimeinen tällaiseen määritelmään mahtuva valokuvaaja. Suomalaisia laskukuvaajia näyttäisi olevan siis vajaat kymmenen.

Olen tehnyt yhtä lukuunottamatta kaikki haastattelut itse. Haastattelemalla kuvaajia ja kuuntelemalla heidän kulkureittejään valokuvaajaksi (yleensäkin) olen itsekin oppinut paljon. Yhtä selkeää tapaa tehdä asioita ei selvästikään ole. Moni on tehnyt pitkään muitakin töitä kuvaamisen ohella, mutta kaikki he ovat uskoneet kuvaamiseensa. En sitä yhtään ihmettele, koska kaikkien kuvaajien kuvat ovat todella hyviä.


Vapaalasku.com pyörii pitkälti rakkaudesta lajiin. Muun muassa tällaisilla haastattelusarjoilla se mielestäni lunastaa paikkansa netissä. On aika hauska ajatus, että nyt suomalaisten laskukuvaajien tarinat on tallennettu yhteen ja samaan paikkaan. Jokaisesta laskukuvaajasta tiedetään nyt, miltä ensimmäisen kuvan julkaisu tuntui, miten he tutustuivat kuvaamiseen ja mitä he pitävät heikkouksinaan ja vahvuuksinaan. Tallennettuna on myös jokaisen kuvaajan pieni portfolio. Kyllä kannatti.

Haastattelusarja kannatti myös omalta kannaltani. Tutustuin niihinkin kuvaajiin, joita en tuntenut aiemmin, sekä opin uuden haastattelutekniikan. Pohdin reilu vuosi sitten sitä, että miltäköhän tuntuisi kirjoittaa haastis tavanomaisen tyylin sijaan minä-muodossa, siis niin, että ikään kuin haastateltava kertoisi itse tarinaansa.

Nyt niitä on tehty, ja hauskana detaljiina sanottakoon, että ensi viikolla on edessä eräs kaupallinen työkeikka, johon minulta pyydettiin juttua minäkertojamuotoon kirjoitettuna.


Kiitos kaikille kuvaajille yhteistyöstä ja haastatteluun suostumisesta. Jäämme odottamaan seuraavia kuvaajia, jotka liittyvät Tero Revon, Elina Sirparannan, Rami Hanafin, Rami Lappalaisen, Junnu Laineen, Peter Hasselgrenin, Petri Kovalaisen, Mikko Lampisen ja Pasi Salmisen joukkoon.