Verbierin hiihtokeskus/alppikylä on erikoinen paikka.

Kylä on rakennettu kahdeksan kilometrin pituisen serpentiinitien päähän, vuorien keskelle, mutta mukavasti etelärinteelle. Myös käytännössä jokainen talo on rakennettu etelään päin, ja parvekkeet  asuntojen aurinkoisilla puolilla ovat valtavia. Helpoiten paikalle pääsee lentämällä Geneveen, ottamalla sieltä junan, vaihto Martignyssa, sieltä pikkujunalla Le Chableen, josta postibussilla ylös kylään. Olen kuullut helpommin saavutettavistakin paikoista maailmalla.

Kylässä on tapana pitää ovet auki kuin muumilaaksossa ikäänsä. Itse olen asunut monissa kämpissä, eikä yhdenkään ovia ole pidetty lukossa, varsinkaan jos asunnot ovat sijainneet kerrostaloissa. Usein alaovistakin pääsee kulkemaan vapaasti.

27899.jpg
Verbierin kylä toiselta puolelta laaksoa kuvattuna.

Paikka on tunnetusti Geneven pankkiirien, kaikenlaisten julkkisten ja muiden raharikkaiden suosiossa. Rolexia, Bvlgaria, Bossia, Ganttia ja kaikkia perustuotteita saa omista pikkuputiikeistaan. Tavallisia elintarvikkeita saa kuitenkin "vain" tavallisista pikkumarketeista, isoimman eli Migroksen ollessa ehkä suomalaisen kahden koon marketin kokoinen, muiden vastatessa lähinnä kylä- tai lähikauppoja. Ihan hauskaa nähdä turkisnaisia shoppailemassa migroksen omia merkkituotteita, joiden laatu on vielä hieman heikompi kuin Pirkan ja Rainbown vastaavat yhteensä.

27901.jpg
Milk bar

Kylä on sekä asukasmäärältään että pinta-alaltaan kohtalaisen pieni, vuoden ympäri on vain noin 2 500 asukasta. Liikkeet ja vapaa-ajanviettopaikat ovat kolmena vuodenaikana pääosin suljettuina, mutta talvisin paikka herää eloon. Kylässä on yli kymmenen urheiluvälinekauppaa, omia sisäkenkiä monoihin rakentava liike, elokuvateatteri, trampoliiniparkki, alppimaisesti rakennettu kirjasto, kymmeniä ravintoloita, yökerhoja, kylän tapahtumiin keskittyvä kiiltopaperille painettava lehti ja kotiinkuljetuksia tekevä pizzafirma. Valitettavasti kebabit pitää hakea lähimmästä kaupungista 30 kilometrin päästä.

Suomalaiseen jätehuoltoon tottuneelle Verbierin tapa hoitaa jätteet on eksoottinen, mutta toimiva. Kylässä on useita pieniä hirsisiä mökkejä, joihin roskat viedään keskitetysti. Sieltä jäteauton miehet heittelevät sitten pussit autoonsa, ja matka jatkuu.

27902.jpg

Rikkaasta maineestaan huolimatta kylässä asuu talvella suuri määrä ihmisiä, jotka jättävät rinteet turisteille ja suuntaavat vuorille hiihtelemään oflfareita, joita alueella on, voisiko sanoa, aivan riittävästi.

Viime vuosina vuokrat ovat kohonneet voimakkaasti, minkä takia monet asuvat laakson pikkukylissä ja ajelevat päivittäin autolla hiihtohisseille. Esimerkiksi muutaman kymmenen neliön pikkukämpästä, jossa ei ole astianpesukonetta toimivasta televisiosta puhumattakaan, voi joutua maksamaan pari tonnia kuukaudessa, pienen yksittäisen huoneen hinnan liikkuessa neljän - viidensadan euron tietämillä.