Reppureissaamisessa aitojen ja turmeltumattomien paikkojen löytämistä pidetään yhtenä tärkeimmistä matkan tavoitteista. Matkustamalla paikallisilla liikennevälineillä mieluummin kuin tuk-tukeilla tai takseilla ajatellaan, että ollaan lähempänä paikallisia.

Ainakin Bangkokissa länsimaalaisia reppureissaajia on ihan älyttömästi. Samoin esimerkiksi Kanchanaburissa, jossa yksi alue on täynnä guest houseja. Mietin monta kertaa, että mikä hohto on olla aivan ulalla jossakin suurkaupungissa, jos ei osaa ollenkaan paikallista kieltä? Toki aina voi kysyä, mutta yhtä usein vastauksena on pään pyörittelyä. Siinä vaiheessa tuk-tuk vie hortoilevan matkailijan halvalla takaisin turistialueelle, jossa pärjää englannilla. Se siitä lokaaliudesta.

181467.jpg
Minä löysin tämän paikan, mitä nämä muut länkkärit täällä tekee?

Myös turistien kusettamisesta varoitetaan jokaisessa länsimaalaisessa oppaassa. Itseäni harmittaa lähinnä se, ettei ikinä tiedä, voiko kuljettajaan tai johonkin muuhun henkilöön luottaa – vaistomaisesti tulee pohdittua, onko hinta nyt oikea vai satakertainen tavalliseen verrattuna.

Tuntuu vähän hölmöltä siirtää  bussimatkalle viimeinenkin arvotavara rinkasta käsimatkatavaroihin vain huomatakseen, että rinkkaa kohdellaan tavarasäilössä kuin arvovierasta.
Jotenkin tuntuu nololta tingata riksakuskia pudottamaan 40 bahtin eli 80 sentin pyörämatkan hintaa kympillä alaspäin ihan vain periaatteen vuoksi. Toisaalta on tyhmää maksaa liikaa.

181424.jpg
Singha-bisseä sai useista baareista kaksi yhden hinnalla. En maistanut.

Samalla tavalla matkustaminen paikallisessa bussissa oli hämmentävä kokemus. Minulla olisi varaa maksaa myös vip-bussin 7 euron lippu, mutta halusin välttää turhaa tuhlausta ja mennä lokaaliautolla, hintaa 1,6 euroa. Bussi tuli täyteen ja mietin, olenko nyt ihan oikeassa paikassa paikallisten seassa. Heillä ei todellakaan ole varaa tai mahdollisuutta käyttää muita vaihtoehtoja, mutta minulla olisi. Enemmänhän matkatoimistot ja siten paikallinen liike-elämä hyötyisi kalliimmasta lipusta kuin maksamastani paikallisbussin paikasta.

181460.jpg
Gay lord tarkoittaa intiaksi ilmeisesti jotakin muuta kuin englanniksi.

Vip-bussissa olisin tavannut vain muita turisteja. Kuvista voi aina katsella paikkoja, muttei kokea tunteita tai käydä keskusteluja siinä kulttuurissa asuvien ihmisten kanssa. Eivätkä nykyajan ihmiset ole enää välttämättä niin erilaisia. Nokian luuri kuuluu teinin käteen myös Thaimaan maaseutualueella.