Paikalliset sanomalehdet ovat täynnä uutisia terroristien pidätyksistä, kuolemista ja rajaselkkauksista ympäri Kashmiria. Syksyllä 2006 oli viimeisin iso paukku, kun kranaatti- ja pommi-iskut tappoivat Kashmirissa yli 30 ihmistä. Iso-Britannian ulkoministeriö ei suosittele matkustamista Kashmiriin ollenkaan, Suomen ulkoministeriö taas suosittelee vain välttämätöntä liikehdintää maakunnassa.

1270898.jpg
Tavallinen päivä Tangmargissa.

Epävakaisuus juontaa juurensa, yllättäen, kaukaa historiasta.

Kashmir oli aikanaan itsenäinen kuningaskunta. Kashmiriin on hyökännyt viimeisen parinsadan vuoden aikana Afghanistan ja Pakistan, joista Pakistan kahdesti. Pakistanin hyökkäyksiä (1948 ja 1965) vastaan Kashmirin hallitsija pyysi apua Intian armeijalta, joka tuli apuun.

Lopulta Intian armeija ei lähtenytkään enää alueelta pois, vaan käytännössä miehitti Kashmirin. 1990 alkoi viimeisin väkivallan putki. Se johtui siitä, että itsenäisyyttä tai vähintäänkin autonomiaa Intiasta haluava ja halunnut Kashmir liitettiin silloin virallisesti Intian hallinnon alaisuuteen. Siitä sitten osa paikallisista suuttui ja alkoi terrorisoida Intian hallinnon tukielimiä ja paikallisia "pettureita".

1270904.jpg
Srinagarin linja-autoasemaa ympäröivät piikkilangat.

Pakistanin hyökkäykset ja Intian miehitys ja afghanistanilaississien valtaanpyrkimisyritykset johtuvat Kashmirin maa-alueesta ja hieman myös uskonnoista.. Se sijaitsee itsensä kannalta ikävän strategisella paikalla Intiaan nähden. Kashmiria ympäröi Himalaja, joten ken on alueella vallassa, hallitsee erinomaista puskurialuetta ympäröiviin valtioihin nähden. Nyt, jos Pakistan haluaisi iskeä Intiaan, joutuu se ylittämään vuoret korkeat vuoret. Hallinnoimalla koko aluetta, olisi eteneminen helpompaa. Pakistanin puolella on tiedustelupalvelutietojen mukaan useita terroristikoulutusleirejä.

Kashmirissa asuu hinduja, buddhisteja ja muslimeita. Hindut ja buddhalaiset olivat ihan tyytyväisiä kevyeeseen itsenäisyyteen, mutta muslimit eivät. Pakistan on muslimivaltio, joten suurin osa terroristeista haluaisi alueen liittyvät Pakistaniin, osa afgaaniterroristeista haluaisi levittää tiukkaa muslimilainsäädäntöä koko Kashmiriin.

Kashmirilaiset haluaisivat itse olla mieluiten itsenäisiä sekä Pakistanista että Intiasta. Intia ei tietenkään halua päästää hyvästä puskurialueesta irti. Vaikka kashmirilaiset ovat intialaisia, on alueen koulutus pidetty erään paikallishistoriaa tuntevan gulmargilaisen mukaan tarkoituksella heikolla tasolla. Kashmirilaisia ei juuri nähdä päättävillä paikoilla politiikassa tai liike-elämässä. Pidetään väki tyhmänä, niin eivät pysty tietämään paremmasta.

1270907.jpg
Srinagarissa on vajaan kilometrin levyinen sotilastukikohta. Osa aitaa.

Melkein 20 vuotta jatkunut epävarmuuden ja väkivallan aika näkyy vahvasti kaduilla ja yleisessä elämänmenossa. Kuten eräs paikallinen sanoi, Kashmir on yli 15 vuotta muuta maailmaa jäljessä. Nettiyhteyksiä ei ole pikkukylissä ollenkaan, ei tv-kaapeleita, katuvaloja, teitä, juuri mitään. Ajomatkoilla näkee paljon keskeneräisiä rakennuksia, kun rahat ja myös työntekijät ovat loppuneet kesken.

1270913.jpg
Ainakin rivit ovat suorassa, jos ei muuten niin nökistä.

Srinagarissa monet hotellit ovat kokonaan armeijan hallussa. On hassua nähdä asiallisen näköinen hotelli, jonka parvekkeilla on piikkilankaa ja hiekkasäkkejä, joiden takaa pilkistää vihreä kypärä ja näkyy rynkyn piippu. Myös pääbussiasema on raskaasti suojattu. Että rauhaa ja rakkautta.

On myös hurjaa jutella esimerkiksi meidän hotellimme henkilökunnan kanssa. Yhden tyypin paras kaveri lähti terroristiksi. He asuvat kuulemma milloin missäkin, vuorilla on luolia ja pikkukylien talojen kellareissa on tilaa. Kysyin tältä työntekijältä, että saisiko hän pommin käsiinsä, jos haluaisi. Tottakai, oli vastaus. Yksi pommi Gulmargin kaltaisessa turistikeskuksessa olisi henkinen ja ennen kaikkea taloudellinen katastrofi sadoille paikallisille ihmisille. Ei voi kuin hurskastella ja toivoa, että Kashmir saa edetä kirjaimellisesti rauhassa eteenpäin.

1270903.jpg
Srinagarilaista katukuvaa.