Lento oli Helsingissä koneen-, renkaan- tai kapteeninvaihdosta johtuen tunnin myöhässä. Jotenkin matka olikin mennyt tähän mennessä liian hyvin, sillä lompakko ja passi olivat olleet tallessa jatkuvasti, kännykkäkin kadonnut vain kertaalleen. (SAS ground service todella palvelee, toim. huom.) Odotusaika kului kyllä mukavasti kotimaasta mukaan ottamieni lehtien sivuilla.

Zürichissä palattiin sveitsiläiseen tarkkuuteen. Junat todellakin kulkevat minuutilleen. Bielissä minun piti vaihtaa kolmessa minuutissa raiteelta toiselle. VR:n pendolinohelvetissä olisin varmasti vieläkin asemalla, mutta Sveitsissä edellinen juna napsahti raiteelle tasan kolmeatoista yli ja seuraava lähti tarkalleen kuuttatoista yli.

335800.jpg
Antaako valotaulun teksti virkailijoille syyn olla hitaampia vai onko ohjeistus todella kuluttajien ystävällistä ohjeistamista?

Jollakin pysäkillä homma meni jo huumoriksi. Aseman kellon sekuntiviisari näytti tasaa, niin eikös juna pysähdy juuri silloin. Pitäisiköhän VR:n tulla Sveitsiin kyselemään, että miten junat pysyisivät aikataulussa samaan tapaan kuin saksalaiset ja britit käyvät ihmettelemässä meidän kouluruokia ja PISA-tuloksia.

335801.jpg
Juna on niin aikataulussa.

Kaiken muun hyvän lisäksi käkikellojunissa on reilusti vaunuja. Sain istua koko matkan siten, ettei kahden penkkiparin muodostamaan loosiin tullut ketään muuta istumaan. Paikkalippuja ei myydä, ja liput ovat mallia päivälippu - jos missaa jonkun yhteyden, voi ottaa seuraavan junan.

335804.jpg
Suurin osa vaunujen penkeistä on asetettu vastakkain. Ainakin päiväsaikaan neljän istuimen valtaaminen itselleen oli yleisin matkustustapa.

Junailu Sveitsissä on näppärää ja mukavaa, eikä edes järkyttävän paljon kalliimpaa kuin Suomessa. Zürich-Martigny -välille tulee matkaa 270 kilometriä ja hintaa 81 frangia eli noin 55 euroa. Lappeenranta - Kuopio (270km) maksaa VR:llä 47 euroa. Hinnat työssäkäyvien ihmisten, ei opiskelijoiden tai muiden renttujen alennuksilla.

---

Verbieriin oli erittäin mukava palata. Lumi, ihmiset ja tuore palkkakuitti sen tekevät. Jostakin - ilmeisesti Lappeenrannasta - löytyi myös uusi into hiihtoon. Tästä se lähtee.