Laskettelun lisäksi reissu Intiaan ja varsinkin Kashmiriin oli varsin mielenkiintoinen kokemus. En osaa vieläkään sanalla kuvata sitä oloa, joka iski Gulmargissa. Se ei ole säälittävää, surkuhupaisaa, ei surullista eikä huvittavaakaan, että kashmirlaiset joutuvat elämään siellä elämäänsä, mutta meillä on mahdollisuus käydä siellä vain kääntymässä. Mutta niinhän se on joka puolella maailmaa, tai ihan vaan Suomessakin. Kuka nyt Imatralla haluaisi elää?

Sotilaat olivat aluksi hassu kuriositeetti. Ovat tietysti edelleen: suurimmaksi osaksi Intian armeija taitaa vartioida olematonta vihollista. Toisaalta paikallisten sanomalehtien uutisten perusteella terroristitoiminta on alueella varsin runsasta, joten saavathan ne sotilaat siellä olla.

En ollut aiemmin tajunnut, kuinka paljon aitojen ja muurien määrä kertoo yhteiskunnan tilasta. Euroopassa on aika vähän esteitä, saati poliisien tarkastuspisteitä ja liikuteltavia piikkimattoja esillä katukuvassa.
Ei sillä, etteikö media toisi viestiä kriisialueilta sanoin ja kuvin. Vaikutus tulee aivan eri tasolla, kun sitä arkea näkee ja tuntee henkilökohtaisesti paikan päällä. Esimerkiksi Srinagarissa monen hotellin parvekkeet on vuorattu piikkilangalla. Ei sellaista tarvitse onneksi nähdä Suomessa tai yleensäkään Euroopassa.

1298950.jpg
Drangilaista mäenlaskua.

Entä millaista on paikallisten arki? Miltä tuntuu elää yhteiskunnassa, jonka perusrytmiin kuuluvat pommi-iskut, ihmisten katoamiset ja sotilaiden vahva läsnäolo paikassa kuin paikassa, linja-autoasemilta ruokakauppaan. Millaista on lukea sanomalehtiä kun tietää, että niitä sensuroidaan ylhäältäpäin? Poliisi tappoi militantteja, sanoi uutinen, mutta he saattoivat olla myös poliittisia toisinajattelijoita tai tavan kansalaisia.

Tai Drangin kylä vuoriston kupeessa. Millaista olisi kasvaa paikassa, jossa todennäköisesti piileskelee terroristeja, jossa ei ole teitä, ei katuvaloja, ei välttämättä edes toivoa paremmasta. Monet paikalliset, aikuiset ihmiset suhtautuvat skeptisesti tulevaan. Insallah, kun nettiäkään ei ole, josta voisi poliittisen tilanteen kehittymistä seurata.