Tavallinen elämä Sveitsissä ei ole niin kallista kuin yleisesti luullaan ja väitetään. Perusruoka on edullista, ainoastaan kokoliha on kalliimpaa kuin pohjoisessa.

Asuminen maksaa selvästi enemmän kuin Suomessa. Itselläni on oma n. 13 neliön huone, yhteinen keittiö ja kylpyhuoneet, kuukausivuokra 470 euroa. Kaverit maksavat Suomessa opiskelijayksiöistä paria sataa ja pitävät sitä kalliina. Toisaalta oma kämppäni sijaitsee päähissiaseman vieressä, ja yleisten tilojen siivous kuuluu hintaan, nykyisin myös internet.

Kuten Suomessakin, palvelut varsinkin tällaisessa hiihtokeskuksessa on selkeästi hinnoiteltu ajatellen Verbierissä käyvien keskimääräisiä vuosituloja, jotka ovat kuulemma 130 000 euroa, noin 200 000 frangia.

34611.jpg
Näkymä terassilta tänään 2.2. klo 18.00.

Esimerkiksi hiihtomaikan yksityisohjaus kolmen tunnin ajalle maksaa 130 euroa. Siis 800 markkaa. Kolmen tunnin aikana hississä vietettäneen keskimäärin vajaa tunti, joten hissinousutkin ovat aika kalliita.
Päivälippu neljän laakson alueelle, sisältäen jäätiköt ja viimeisenkin kabiinin 3300 metrin korkeuteen vingahduttaa visaa 41 eurolla. Päivälippua ei myöskään kannata hävittää, koska niitä ei korvata.

Muistaakseni Suomessa suksienhuolto maksaa parikymppiä. Täällä perushinta on 50 euroa, erikoistapaukset tietysti erikoishinnoilla. Vuokrakamat maksavat päivää kohden noin 60 euroa. Nyt ymmärtää paremmin, miksi joku haluaa hiihtää viikkolomallaan joka ikinen päivä…