Moni yrittäjä on valitellut Suomen verotussysteemeitä. Olen ohittanut ne yleensä olankohautuksella, koska homma ei ole minua juurikaan koskenut, koska toiminimi ei ole niin vakavaa touhua kuin oikea yrittäminen.

Tai niin ainakin luulin. Nythän kävi niin, että olen erehtynyt tekemään sen verran oikeita töitä, että joudun arvonlisäverovelvolliseksi.

Pienimuotoinen yrittäminen on Suomessa mukavaa ja helppoa. Kunhan laskuttelee ja homma toimii. Mutta ongelmia - näin laiskan yrittäjän näkökulmasta - tulee heti, kun rahaa tuleekin yli 8500 euroa. Silloin rapsahtaa päälle arvonlisävero. Joka vuoden alussa yrittäjä voi arvioida, että ylittääkö toiminta tuota rajaa. Aika hankalahan se on tietää etukäteen. Itse olen luottanut siihen, etten tuota rajaa ylittäisi.

Mutta nythän se lysti alkaakin. Absurdius numero yksi: Heti kun yrityksen myynti ylittää tuon rajan, rapsahtaa samalla kaikista tuloista arvonlisävero. Eli jos myynti on 8501 euroa, ei arvonlisäveroa tarvitsekaan maksaa vain 22 senttiä, vaan se peritään koko summalta. Miusta tuo ei ole reilua.

Absurdius numero kaksi. Jos yrittäjä on siis lisännyt myyntiään ja siten tuottanut lisää verotuloja myös valtiolle, kiittää Suomi yrittäjää lätkäisemällä alkuvuoden alveille vielä viivekorkoa päälle.

Jos kritisoi jotakin, niin olisi hyvä tehdä kehitysehdotuksia. Näin nopeasti ajateltuna muuttaisin nykyistä systeemiä siten, että alv-velvollisuus tulisi voimaan vasta esimerkiksi 50 000 euron tuloista.

Jos tuo olisi liian suuri myönnytys, niin minulle riittäisi sekin, että maksaisin alvia vain 8500 euroa ylittävältä osalta.

Ja jos tuokin olisi liian iso duuni, niin poistettaisiin edes se viivästyskorko.

Hyvä ystäväni Janne on tuota omaisuuteen liittyvää itaruutta selittänyt historialla. Eli entisaikaan, kun Suomessa oli vain kännipäissään tappelevia metsäläisiä, oli kuninkaille ja muille voudeille ihan sama mitä pekat toisilleen tekivät, kunhan vain eivät kruunua huijanneet. Niinpä pahoinpitelyistä saa edelleen ehdollista, kun taas pienestäkin veropetoksesta tulee linnaa.


Jaa, mitäs muuta. Noh, tänään alkoi koulu. Olikin hyvä orientoitua kauppatieteisiin kertaamalla yrittäjän verotusta. Ja vielä ihmettelevät, miksi kauppatieteiden maisterit eivät tahdo ryhtyä yrittäjiksi. Sehän on ihan selvää: he tietävät, ettei se kannata.